Borgweg – Oude kaarten

VROEGER EN NU
SPOREN UIT HET VERLEDEN
Borgweg - RuiterwegBorgweg - Holle DriftBorgweg - KibbelakkersBorgweg - RandwegParkeerplaats
Borgweg - Oude brinkRuiterweg – ZeegserwegBorgweg - SchapendriftOude kaartenSchipborger veen


Kaart 1634. Schipborg heet dan Geuneborck en De Groeve ligt op de kaart onder Zuidlaren. Dat is erg onwaarschijnlijk, waaruit blijkt dat kaarten uit die tijd niet zo nauwkeurig waren.


Kaart in opdracht van Napoleon gemaakt ten tijde van de Franse bezetting.


Kadastrale kaart 1811. Hier wordt Schipborg “Schipburg” genoemd. Waarom?


Detail van de kaart hierboven. Centraal loopt de Borgweg. De afslag naar rechts is ongeveer te hoogte van de huidige Esweg, die dan een bocht naar links maakt, langs huidige Esweg nr. 7 en doorliep naar Zuidlaren.


Kaart van de gemeente Anlo van 1866. Wat opvalt is dat ter hoogte  van de Esweg het woord “School” staat.

Heeft daar ooit een school gestaan op de plek waar nu Esweg 3 is. Opmerkelijk aan de huidige Esweg 3 zijn de bomen rond het huis. Oud en vlakbij het huis, zoals soms bij oude scholen. Zie hieronder.


Esweg 3. Opmerkelijk hoe die oude bomen zo rond het huis staan.


Kaart van het oude centrum van Schipborg uit 1832. Het centrale gedeelte is daar waar Buurschap Schipburg staat, dat loop vanaf de Kiemelsberg tot aan de afslag Ruiterpad. Vanaf ongeveer het begin van de Schapendrift liep toen ook een pad vlak voor het huis van Lambeck (Borgweg37) lang naar de Esweg ter hoogte van nu Esweg 2/4.
Verder zijn er boerderijen te zien, die qua ligging niet overeenkomen met de huidige boerderijen. Alleen de boerderij  bij nummer 11 stond tot voor kort gedeeltelijk nog op die plaats, de oude boerderij op Borgweg 26, nu afgebroken.

Verder lijkt nummer 12 de voorloper van Borgweg 20 (Jongebloed) te zijn en nummer 9 eveneens een voorloper van Borgweg 35 (Coba Schuiling)


Kaart uit 1900. Bovenin in de bocht van Ruiterweg met Zeegserweg ter hoogte van huidig cafe De Liefde van de Drentse Aa zijn 4 vakjes te zien. Dat zijn petgaten waar men vroeger turf stak. Het zijn dus geen oude boerderijtjes. Ook in het Zeegser gedeelte te hoogte van het huidige meertje Siepelveen zie je dezelfde gaten.
Het huidig huisje aan de Esweg 14 is op de es ook te zien.

Op deze detailkaart zie je centraal de Borgweg met onder rechts de Kiemelsberg (rechts van RW). Iets verder naar boven een kruising van wegen. Naar rechts is de huidige Esweg. Naar links is een verdwenen zandweg naar de locatie waar nu Borgweg 30 Prummel) ligt en waar vroeger een landhuis stond (nog te zien als zwart vierkantje.
Wat ook opvalt is dat achter de Kiemelsberg een weggetje loopt richting Esweg en dan doorloopt richting Holle Drift. De kruising met de Esweg ligt naast huidige Esweg 12. Daar loopt ook nu nog een niet officieel pad naar het achterterrein van Kamphuis De Borg, maar je kunt het weggetje doortrekken het bos in, langs het huis Borgweg 41 (verscholen achter de Kiemelsberg. Het pad komt uit naast de ingang van Borgweg 43 (Jan Schut). Met enige moeite is dit pad nog terug te vinden.
Ter hoogte van de afslag naar de Ruiterweg zie je rechts een ruigte, bosjes en zandverstuiving. Een restant daarvan is de huidige Holle Drift. Het onderste deel is weggesnoept door de boerderij Borgweg 29 (Albert Schuiling) die in 1932 werd gebouwd. Het zwarte plekje daar weer onder moet de boerderij zijn, die vroeger op de akker naast huidig Borgweg 31 stond en in 1928/29 is afgebroken.


Deze kaart is meer dan 50 jaar in gebruik geweest bij de topografische dienst terwijl er in Schipborg veel veranderde. Van voor 1900 tot 1953 is deze kaart te vinden bij topotijdreis.nl

 

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen