WIE WAT WAAR?

We hebben foto’s van oud-Schipborg waarvan we de locaties niet goed kunnen traceren. Misschien herkent u iets. We zouden het dan zeer op prijs stellen als u dat met ons zou willen delen.

De eerste twee foto’s hieronder laten schapen en koeien zien in een zeer heuvelachtig terrein met een boerderij op de achtergrond. Veel woeste grond is begin 1900 geëgaliseerd ten behoeve van de landbouw. De boerderij is echter wel een ijkpunt, want zoveel boerderijen stonden er niet in Schipborg. Mogelijk zijn het de heuveltjes rond de Kymmelsberg. Wie het weet mag het zeggen.

Onderstaande foto van een boerderij is al lang in ons bezit. Omdat de boerderij behoorlijk puntig is zou het de voormalige boerderij van Arend Schuiling kunnen zijn op de hoek Borgweg/Esweg. De palen staan op andere foto’s echter aan de andere kant van de weg.

Hieronder nog zo’n boerderij, maar toch niet dezelfde, want de schuur staat in een andere hoek ten opzichte van de boerderij.

De foto hieronder lijkt me gemakkelijker. Ik zie er de Ruiterweg in met het huisje van Evenhuis.

De twee foto’s hieronder zullen vermoedelijk van de Berlageboerderij afkomstig zijn. Merk op dat op de tweede foto drainagebuizen lijken te liggen. In de velden bij de Berlageboerderij zijn die veel gebruikt.


Twee foto’s van een bocht in de Aa, waarvan een met een meisje knielend bij het water. Je zou geneigd zijn dit te situeren bij het zwembadje van Evenhuis, maar dan klopt de slinger in de Aa op de achtergrond van de eerste foto niet. Beide foto’s lijken me ontegenzeggelijk op dezelfde plek genomen.

Hieronder de familie Oldenbeuving, die een kleurentelevisie won in 1962. Kent iemand die familie uit Schipborg? Bedenk, dat het westelijke deel van de Berkenweg vroeger ook bij Schipborg hoorde.

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen