Boerderij Stevens

VROEGER EN NU
STRATEN OUD SCHIPBORG
BorgwegEswegHeidesteegHolle DriftRandweg
RuiterwegSchapendriftStrubbenwegZeegserweg
SCHAPENDRIFT
Schapendrift 3Schapendrift 5Schapendrift 7Boerderij Stevens

Boerderij Stevens


De boerderij staat formeel aan de Borgweg 50.
Een eerdere boerderij van de familie Stevens lag aan de Schapendrift. Alleen de 2 bomen aan het fietspad lijken hieraan nog te herinneren.
Zie de 2 bomen op de foto hieronder.

In het kadaster van 1832 werd deze kavel aangegeven als kavel P219a. Bewoner in 1832 was Egbert Benthum. Deze Benthum had de boerderij gekocht in 1812 van de familie Mellens. Hij wilde daar beginnen  als jonge boer. Echter, hij is in 3 jaar tijd ook 3 keer getrouwd en evenzo vaak weduwnaar geworden.

Nadat Cornelis Benthum weer terug was gegaan naar Zuidlaren werd de boerderij verhuurd aan ene Hendrik Stevens, gehuwd met Marchien Wassens. Hendrik Stevens overleed in 1847. Zijn broer, Albert Stevens, pachtte nadien de boerderij. De familie Benthum verkocht de boerderij in 1857 aan Marchien Stevens-Wassing.

In 1894 werd de boerderij door Jantien Faber-Stevens (dochter van Hendrik Stevens en Marchien Wassens) aan Hendrik Stevens (zoon van Albert Stevens) verkocht.

De boerderij wordt in 1918 volgens het kadaster gesloopt en brandt in 1919 af ( hoogstwaarschijnlijk de ruïne). Volgens het kadaster was de brand op de plek waar nu de huidige boerderij staat. Deze is gebouwd in 1919. Het kadaster is hier echter niet duidelijk over.

Willem Stevens uit Vries, getrouwd met zijn nicht Henderkien Stevens, neemt de boerderij over. Zij runden tot hun overlijden de boerderij met hun ongehuwde zonen en dochter, Piet, Hendrik en Fetje Stevens. Na het overlijden van Piet en Fetje, gaat de boerderij over in handen van een oomzegger Bartol en deze verbouwt de boerderij tot zijn huidige vorm. Hendrik Stevens blijft in de boerderij wonen.


Om bij de koeien te komen moest de boer (Stevens) over een bruggetje om aan de andere kant van de Aa te komen.

 


De nieuwe boerderij van de familie Stevens, gebouwd in 1919. De formele ingang ligt momenteel aan de Borgweg 50.


Dezelfde boerderij, maar nu vanaf de Borgweg.

En vanuit de lucht.

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen