Borgweg – Ruiterweg

VROEGER EN NU
SPOREN UIT HET VERLEDEN
Borgweg - RuiterwegBorgweg - Holle DriftBorgweg - KibbelakkersBorgweg - RandwegParkeerplaats
Borgweg - Oude brinkRuiterweg – ZeegserwegBorgweg - SchapendriftOude kaartenSchipborger veen
  1. Omgeving Ruiterweg vanuit zwembad gezien.
    (cijfers op kaartje)

Kaart Schipborg omstreeks 1962.

1. Omgeving Ruiterweg vanuit zwembad gezien.

Zeer oude foto Ruiterkolk.

Zeer oude foto (begin 1900) van de Ruiterkolk (later Zwembad Evenhuis). Boerderij links staat aan de Ruiterweg en boerderij rechts aan de Borgweg. Boerderijtje links is dan mogelijk dezelfde boerderij als op  foto 2 en 2a  hieronder aan de linkerkant en formeel gelegen tegenwoordig aan de Borgweg18 (nr. 1 ook kaartje hierboven). Op foto 2 is ook bakkerij Wolthuis (nr. 2 op kaartje hierboven) te zien, uiterst links nog voor genoemd boerderijtje. De boerderij op de bovenste foto rechts zou de boerderij foto 5 (nr. 3 op kaartje hierboven) zijn waar de fam. van der Wouw en fam. de Lange hebben gewoond. Dat lijkt gezien de ligging echter onwaarschijnlijk. Eerder lijkt de boerderij Borgweg 20 (van Henk Jongebloed) (nr. 2 op kaartje hierboven) (foto 4) in aanmerking te komen. Heeft met schuur dezelfde vorm en de hoek met het boerderijtje klopt beter.

Ruiterkolk later.

Op deze latere foto (1928 -1929) zie je links hetzelfde boerderijtje (bewoond door de fam. Stoffers) als op de bovenste foto (nr. 1 op kaartje boven). Links ervan is dan bakker Wolthuis(nr. 4 op kaartje boven) inmiddels verschenen. Het volgende huisje meer naar rechts is huidig Ruiterweg 8 (nr. 6 op kaartje boven), bewoond door fam. Sportel) en vervolgens Borgweg 20 (nu Jongebloed, vroeger Thie Schuiling) (nr. 2 op kaartje boven). Vervolgens is nog een boerderij te zien met een lichte zijgevel. Dat is de oude boerderij (1797 – 1929) die ooit eigendom was van Jan Eppo Nieborg uit Foxhol en in 1929 verkocht aan Hendrik en Gerard Schuiling. Die verkochten het aan de familie Nessing, die het sloopten en opnieuw een boerderij 50 meter naar het noorden bouwden in 1930. Dat is nu Borgweg 31 van de fam. de Vries.

Op een nog latere foto hieronder is e.e.a. nog duidelijker te zien.  Links (1) boerderijtje fam. Stoffers, dan verderop boerderij Schuiling (5), dan Huisje Ruiterweg 8 (fam. Sportel) (6), vervolgens Borgweg 20 (Jongebloed)(2) en  boerderij op Borgweg 31 (fam. Nieborg).

Ruiterweg.
Eerste huisje rechts is nr. 1 op kaartje en bewoond door de fam. Stoffers.

Borgweg 20.
Boerderij links is niet huidig Borgweg nr. 29 maar nr. 31. Boerderij van Schuiling was toen nog niet gebouwd. Dit moet dan rond 1930 zijn geweest, want de oudere boerderij van Nieborg werd rond 1928/29 afgebroken.


 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen