Borgweg – Holle Drift

VROEGER EN NU
SPOREN UIT HET VERLEDEN
Borgweg - RuiterwegBorgweg - Holle DriftBorgweg - KibbelakkersBorgweg - RandwegParkeerplaats
Borgweg - Oude brinkRuiterweg – ZeegserwegBorgweg - SchapendriftOude kaartenSchipborger veen

Recreatie.

Na de markescheiding (eerder genoemd) lag er een groot areaal heide, bossen en stuifzanden etc. ongebruikt. De toenmalige boermarke (de eigenaren) wisten niet wat er mee te doen en lieten het liggen als waardeloos land. Toaal ca 450 ha. Na de markescheiding in 1849 werden deze landerijen verdeeld onder de waardeelhouders in de vrije marke van Schipborg. Dit betekende dat vele eigenaren in het bezit kwamen van deze waardeloze gronden. Dus bleef het “renteloos” liggen. Waardeloos.

Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de mensen van elders, er achter, mede door de toegenomen mobiliteit, dat deze braakliggende gronden mogelijkheden gaven om hier zomerhuisjes te gaan bouwen. Het land was te koop voor een appel en ei. Dit had dan ook ten gevolge dat in de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw ettelijke zomerhuisjes werden gebouwd. Er was toen nog niet een strenge beleidsvoering van de overheid. Er kon redelijk vrij worden gebouwd. Vele van deze nieuwe eigenaren kwamen uit Groningen. U zult dan ook door heel Schipborg zomerhuizen vinden. Van kleine houten optrekjes tot grote zomerverblijven. Schipborg had daarvoor al in de vroege 20er jaren van de vorige eeuw een bekende klank als een dorp waar zomers vele gasten verbleven.

Na de 2e wereldoorlog was er in ons land een grote woningnood en werden deze vakantiewoningen gevorderd door de overheid en toegewezen aan woningzoekenden. Van 1939-1946 werden er weinig of geen woningen gebouwd, maar de bevolking bleef wel groeien en er waren veel woningen vernield tijdens de oorlog.

Schipborg werd toen onverwacht na 1945 een dorp met veel meer inwoners. Vele kinderen gingen toen naar de lagere school in Anloo. Schipborg had zo vlak na de oorlog een bonte verzameling van extra inwoners. Deze bewoning heeft tot lang in de 50er jaren geduurd.

De Holle Drift is zo’n voorbeeld van omgeving waar veel vakantiewoningen werden gebouwd.

Holle Drift nr. 2, huisje “Op de Barg”, gezien vanaf het begin van de Holle Drift. Achter de heuvel is nog net het dak van een boerderij te zien, blijkbaar de boerderij van de fam. Schuiling. Er zijn echter 2 schoorstenen te zien, terwijl de huidige boerderij er maar een heeft. In de loop der jaren is de meest rechter schoorsteen blijkbaar afgebroken. Het huisje is een aantal jaren geleden vervangen.

Holle Drift 2 nu.

Holle Drift 4 met op de voorgrond koren, dus waarschijnlijk in dezelfde periode als de foto hieronder genomen. Let op de veranda met de rieten stoel. Die is later verdwenen, zoals te zien op de foto’s hieronder.

De Holle Drift, nog herkenbaar door de twee huisjes, waarvan de achterste het huisje De Hoefijzer aan de Holle Drift nr. 4 is. De weg was indertijd zeer zanderig. De tent links staat op de plaats waar nu camping “Mooi Schipborg” is gevestigd. Let ook op het koren rechts, dat door kon lopen tot aan de Randweg. Ons is nog niet bekend van wanneer deze foto is. Was het koren er voordat camping Pots kwam of daarna?

Holle Drift met huisje de Hoefijzer en iets verder huisje “Op de Barg”. De caravans zullen op het terrein van camping Pots staan, waarbij opvalt dat hier geen korenveld is te bekennen. Of dat lag iets verderop aan de weg of de foto is van een latere tijd. De Hoefijzer is hier echter wit geschilderd, het zal dus zeker niet hetzelfde jaar zijn geweest. Bovendien is de veranda verdwenen.

Deze foto is iets verderop genomen, waardoor de Hoefijzer iets moeilijker te herkennen is. Rechts is geen korenveld meer te bekennen, maar wel een camping, waarschijnlijk camping Pots.

Nog weer iets verder de Holle Drift in. De tent achterin lijkt dezelfde als de tent op de voorgaande foto.

Dit lijkt het terrein aan de andere kant van de weg, waar “Mooi Schipborg” een terrein heeft met een groot veld in het midden.

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen