Mooi Schipborg

RECREATIE IN SCHIPBORG
ZomerhuisjesZwemmenCamping de VleddersCafé De HeidebloemMúsarrindill
Camping PotsMooi SchipborgSchaatsenZandvlakteCafé De Drentsche Aa

Recreatievereniging Mooi Schipborg

Mooi Schipborg is een recreatievereniging in het hart van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa , op 2 kilometer van het sfeervolle Zuidlaren.

Op het terrein van Mooi Schipborg staan 37 huisjes in eigendom. Sommige huisjes worden ook verhuurd. Sommige huisjes staan te koop.

De vereniging is opgericht in 1974, oorspronkelijk met zomerhuisjes rondom een agrarisch perceel. Sinds 1999 hebben de huurders het terrein in eigendom. De landbouwgrond is nu als recreatief grasveld in gebruik, met beperkte voorzieningen.

Historie

Een fenomeen was “mooi Schipborg”. De boeren Maathuis/Sebens hadden een stuk waardeloos land liggen aan de Holle Drift achter de boerderij van Albert Schuiling. Gewone werkende mensen, vooral uit Groningen, hadden ook het kamperen ontdekt. Maathuis/Sebens hebben toen dit stuk grond verhuurd aan verscheidene Groningers. Komende op fiets brachten zij hier hun weekend door. In het begin waren het simpele tenten. Maar van lieverlee werden tenten vervangen door primitieve bouwsels van hout met tentdoek. Deze bouwsels moesten in de herfst weer worden afgebroken. Niet zo,n fraai aanzicht toen. Complete wc-hokjes volgestouwd met met gebruiksartikelen bleven de winter over staan. Er is wel eens een wc afgebrand. (ondeugende jeugd van Schipborg).

Nu zijn er daar in de loop van de tijd leuke permanente vakantie woningen ontstaan.

In de 30er jaren was dit gemêleerde gezelschap echt wel een onderdeel van het Schipborgse gebeuren. Caféhouder J. Evenhuis van “De Heidebloem” organiseerde samen met de inwoners van Schipborg en met de leden van de vereniging “Mooi Schipborg” gezellige feesten op een terrein aan de Ruiterweg tegenover het zwembad en gezellige avonden in het café.

De contacten tussen de bewoners van Schipborg en van camping “Mooi Schipborg” is niet altijd blijvend geweest.
N
a de 2e wereldoorlog waren er weinig of geen contacten meer. Er was zelfs een soort van gewapende vrede. Opgeschoten jongens van deze camping gedroegen zich niet altijd zoals men zou willen.

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen