Borgweg – Oude brink

VROEGER EN NU
SPOREN UIT HET VERLEDEN
Borgweg - RuiterwegBorgweg - Holle DriftBorgweg - KibbelakkersBorgweg - RandwegParkeerplaats
Borgweg - Oude brinkRuiterweg – ZeegserwegBorgweg - SchapendriftOude kaartenSchipborger veen

Op dit kaartje is te zien, dat het centrum van schipborg gelegen was rond een grote langgerekte brink, die het huidige parkeerplaats bij de Kiemelsberg begint. Te zien is dat hij breed uitloopt en met een weggetje naar rechts richting huidige Esweg gaat. Dat pad liep vlak voor de (latere) kampeerboerderij langs en kwam uit voor huidig Esweg 2 (Ko Vester). De boom voor zijn huis herinnert nog aan die tijd.

Die boom op de eerste foto voor het huis van Ko Vester is ook hier voor de boerderij te zien, let daarbij op de linkerboom met dezelfde vakkenstructuur als de boor daarboven. De boerderij op de onderste foto is in 1945 afgebrand. Later kwam er nieuwbouw voor terug, de huidige Esweg 2/4. Op de achtergrond van de onderste foto is ook nog de kampeerboerderij te zien, huidige Borgweg 37.


Borgweg 37 op een latere datum, want het huis op de achtergrond is het renteniershuisje van Albert Schuiling te zien.


Het huis heeft door de jaren nogal wat gedaanteverwisselingen ondergaan zoals op de fotos is te zien. Huidige bewoners zijn de fam. Lambeck.


Op die brink werden de korenbulten in het najaar gebouwd in afwachting van een dorsmachine. Links is de Kiemelsberg nog te zien.


Vanaf de Kiemelsberg hier te zien rechts het huis van Jan Hovenkamp en links bij de bomen de boerderij van Haitsema (Borgweg 30)

Borgweg 30, waar nu fam. Prummel woont, gezien vanaf de Borgweg. Het huis is inmiddels verbouwd. Alleen het betonnen paaltje op de voorgrond is aan de Borgweg nog terug te vinden. Het weilandgedeelte op de voorgrond was deels onderdeel van de grote brink (zie de kaartjes).

Dezelfde boerderij voor de verbouwing. Op de achtergrond is het huis van de fam. Hovenkamp te zien, dat inmiddels plaats heeft moeten maken voor het huis van de fam. Dijkstra (Borgweg39)

In 1921 werd een opgraving gedaan aan de Borgweg, schuin tegenover huidig Kamphuis de Borg (fam. Lambeck, Borgweg 37). De betreffende weiland is nu in het bezit van de fam. Schuiling (Borgweg 35), hier net niet te zien.


Borgweg 35 (hoek Esweg), Deze boerderij werd in 1871 gebouwd en is in 1956 grondig verbouwd en kreeg een nieuwe voorgevel. In 1959 is de boerderij door Arend en Coba Schuiling overgenomen.

Op de oude foto boven is in het schuurgedeelte een baanderdeur te zien aan de straatkant. Na de verbouwing in 1956 is ook nu nog te zien waar die baanderde vroeger zat. Zie middengedeelte onderste foto bij het afwijkende raampje.


Schuin tegenover de boerderij van de fam. Schuiling (Borgweg 35) stond deze boerderij (Borgweg 26). Toen nog met de achterkant naar de weg, wat in die tijd gebruikelijk was. Hier eindigde ongeveer de grote brink van Schipborg.


De schuur van boerderij Borgweg 26 is nog net te zien achter deze boerderij Borgweg 20 (nu eigendom van Henk Jongebloed). Het dakpuntje aan de linkerkant van de boerderij op de voorgrond is van Borgweg 22, indertijd de rentenierswoning van Albert Schuiling en Geessien Lunshof. Borgweg 24 (eigenaar Jan Trip) was nog niet gebouwd. Let bij inzoomen van beide fotos ook op de boom links achter de bovenste foto. Die zie je terug op de onderste foto. De vakkenpartij zien er hetzelfde uit. Fotos zijn dus waarschijnlijk uit dezelfde tijd.

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen