Randweg (voorheen) B17

VROEGER EN NU
STRATEN OUD SCHIPBORG
BorgwegEswegHeidesteegHolle DriftRandweg
RuiterwegSchapendriftStrubbenwegZeegserweg
RANDWEG
B17
2
4
6
8
10
12
14
16

Kadasternr. P40, P388, P947
Ook dit stuk is enkele keren van eigenaar veranderd. Na de markescheiding kwam dit stuk grond in handen van Egbert Benthum. Via de familie Hendrik Stevens komt het in handen van een Oegema uit Leek. Deze sticht er en woning in ca 1918. Er was ca 1,2 ha land bij.

In 1921 wordt het verkocht aan een Abbring uit Haren. Deze verkoopt het in 1928 aan Gerrit Juliens uit Schuilingsoord. Die verkoopt het in 1932 aan Jan Enting uit Vries. Met ca 1,46 ha land. Enting verbouwde zo nu en dan koren, want we komen hem een paar jaar daarna tegen bij de dorsvereniging om koren te dorsen.

Enting was in het gewone leven stucadoor. Hij heeft zich op latere leeftijd toegelegd op fotografie. En heeft daar in de regio een hoge mate van bekendheid door verworven.

In 1963 met de aanleg van de rijksweg N 34 moest de woning t.b.v. deze weg worden afgebroken. Hij heeft toen in Schipborg aan de Borgweg een kleine bungalow neergezet, nu Leemakkers 2.


Witte huis aan het eind van het weiland werd de nieuwe woning van de familie Enting. toen gelegen aan de Borgweg, nu aan de Leemakkers 2.


De man met pet is Jan Enting, die nu aan de Borgweg 48 woont.
Vanaf de Randweg (op de achtergrond) tot aan de Holle Drift was weide en akkerland. Hieronder is dat nog goed te zien. Het huis links achter Jan Enting is waarschijnlijk (nu) Randweg 2.


Deze foto is genomen vanuit de tuin van de familie Enting richting Holle Drift, op de achtergrond de bebossing.


Het huis stond er nog net, maar de nieuwe weg wordt al aangelegd. Op de achtergrond is het tunneltje onder de N34 nog net te zien.

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen