Schipborgsediep

Schipborgsche Diep 

Scheepvaart van de stad Groningen naar Drenthe vond al plaats vanaf de middeleeuwen. In die tijd voeren schepen al regelmatig de Drentsche Aa op tot de ‘Borckerbrugge’ bij Schipborg. Vroeger waren er twee dorpen in Drenthe die ‘Borck’ heetten: Westerbork en het Borck dat per schip bereikbaar was; Schipborg. Tot in de achttiende eeuw voeren er ook beurtschepen tussen Groningen en Schipborg. 

Het Schipborgsche Diep stroomt, vanaf de plek waar het Anlooërdiepje in het Oudemolensche Diep uitkomt, naar het noorden in een grillig meanderend patroon dat ooit door de schilder Evert Musch vanaf de Kymmelsberg zo prachtig is geschilderd. Deze Kymmelsberg is nog betrekkelijk jong. 

In de zeventiende eeuw liepen hier de verbindingswegen van Duitsland naar Amsterdam en van Coevorden naar Groningen. De restanten van de karrensporen zijn nog altijd waarneembaar. Door het uitwaaieren van de karrensporen op de droge en zanderige grond ontstonden er, door de wind opgeworpen, stuifzandheuvels. De Kymmelsberg was daarvan de hoogste, gelegen net op de overgang tussen de es van Schipborg en het beekdal van het
Schipborgsche Diep. De voorde in het Schipborgsche Diep was belangrijk voor de verbindingen in Drenthe, o.a. die van Rolde naar Zuidlaren via Eext, Anloo en Schipborg. Gecombineerd met de scheepvaart was Schipborg dus een belangrijk verkeersknooppunt. 

Meer naar het zuiden liggen het landgoed De Schipborg, ontworpen door architect H.P. Berlage in opdracht van het redersechtpaar Kröller-Müller, en De Strubben Kniphorstbos. het enige archeologische reservaat van Nederland.
In het gebied zijn diverse sporen te vinden uit de prehistorie. Van de vier ooit aanwezige hunebedden zijn er nu nog twee (D7 en D8) aanwezig. Het gebied herbergt daarnaast een zestigtal grafheuvels (waaronder de bekende Galgenberg), middeleeuwse karrensporen en historische erfafscheidingen. Het terrein is in de twintigste eeuw lange tijd (vanaf 1938) in gebruik geweest als militair oefenterrein. In 2006 werd het overgedragen aan Staatsbosbeheer
en aangewezen als archeologisch rijksmonument. 

Aan de rand van de ‘Borckerbrugge’ staat tegenwoordig restaurant
partycentrum de Liefde van de Drentsche Aa. Veel wandelaars, maar ook fietsers, kennen het terras met uitzicht over het stroomdal van het Schipborgsche Diep.