Schipborger veen

VROEGER EN NU
SPOREN UIT HET VERLEDEN
Borgweg - RuiterwegBorgweg - Holle DriftBorgweg - KibbelakkersBorgweg - RandwegParkeerplaats
Borgweg - Oude brinkRuiterweg – ZeegserwegBorgweg - SchapendriftOude kaartenSchipborger veen

Venen van Schipborg

Het zal voor velen onbekend zijn, maar Schipborg had ook een veengebied waar turf werd gestoken. Dit veengebied ligt aan de weg naar Zeegse schuin tegenover het voormalig zwembad Evenhuis en tegenover de villa aan de Ruiterweg.

Op de onderste afbeelding zie u bij de pijl de stroken waar vroeger veen werd gewonnen. Op de bovenste afbeelding zie u op dezelfde plek de begroeiing groener dan de directe omgeving. Verder ziet u direct achter het zwembad weilandjes die vroeger ook voor vervening werden gebruikt.

Bij de Markescheiding werden deze veengronden ca 2 ha. toegedeeld aan de boeren Oldenweenin ( later Schuilings) en Van Bergen (later De Vries).

Dit veengebied is tot voor ca 20 jaar terug in het bezit geweest van deze families en ook gebruikt voor turfontgraving. Later is het in gebruik genomen als stukjes weiland, maar het was nat en slecht land.

In de stukken van de markescheiding werd gesproken dat er een afwatering zou komen via een sloot en een “pomp” (duiker) onder de weg door naar de Drentsche Aa. Hiervan is nu niets terug te vinden. Deze veengebieden zijn in de 80er jaren van de vorige eeuw verkocht aan het “Drents Landschap”.

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen