VERANTWOORDING

Een nieuwe website voor het oude en nieuwe Schipborg

Wij (Jan Trip en Arie Oosterlee) zijn begonnen met een website (www.schipborg.info) op te zetten met informatie over Schipborg. Het idee hiervoor ontstond nadat we èn een CD met oude foto’s van Schipborg in handen kregen èn na de introductie van het boek: Drents daip blif altijd stromen“, een boek met beschrijving van de historie van de drie dorpen, Nieuw Annerveen, Spijkerboor en Oud Annerveen.

Het lijkt ons leuk als er ook over Schipborg “iets” zou zijn met informatie over het dorp. Naast cijfermatige informatie (kan interessant zijn) denken we nu vooral aan foto’s van en verhalen over Schipborg “vroeger”. Ons idee is om dat op de een of andere manier vast te leggen en ook nog eens toegankelijk te maken voor iedereen.
De vorm van een website heeft voor ons als voordeel dat je het niet op een gegeven moment hoeft af te hebben (zoals bij een boek) en dat je voortdurend kan blijven aanvullen en ontwikkelen.

In het verleden is er op dit gebied door dorpsgenoten ook al het een en ander gedaan. Die CD met foto’s is er en een zekere H. Schuiling uit Exloo heeft een boekje gemaakt: “Schipborg een mooi dorp” met informatie over Schipborg, en wellicht is er nog meer. Dat poetsen we niet weg, we willen waar mogelijk dat juist gebruiken om een completer plaatje te gaan maken.
Het begin is inmiddels gemaakt, de website is duidelijk nog in een opbouw/ontwikkelings fase. Door gesprekken met dorpsgenoten ontstaan er nieuwe ideeën en ontwikkelt het project zich verder.

We willen dat zeker niet allemaal alleen doen, we zoeken mensen met verhalen en foto’s en mensen die de verhalen willen opschrijven. En natuurlijk suggesties en ideeën om een zo compleet mogelijk beeld te kunnen neerzetten. Nogmaals we hebben niet de ambitie om deze klus in een paar maanden te klaren, we zien het meer als een doorgaand proces dat zich steeds verder kan ontwikkelen.

Onze vraag is om mee te denken, eens na te gaan of je nog ergens foto’s of dia’s hebt liggen die op zijn minst een jaar of 10-20 oud zijn en die je wilt uitlenen om op de website te zetten. Kijk ook ons rond op www.schipborg.info en wijs ons op eventuele missers, en kom met suggesties. De digitale brievenbus staat klaar:
info@schipborg.info

Het boek: Schipborg, een mooi dorp, in eigen beheer uitgegeven door Henderikus Schuiling uit Annen, bevat veel wetenswaardigheden over Schipborg.
Het is deels gebaseerd op feiten en deels ingevuld door de schrijver zelf.   Aangezien niet alle dorpsgenoten dit boek kennen of bezitten leek het ons waardevol het voor deze website te raadplegen/gebruiken, met name vanwege het verzamelde historische materiaal.
Uit gesprekken met dorpsgenoten is ons gebleken dat het boek de werkelijkheid hier en daar geweld aan doet. Wij doen een beroep op een ieder die deze website bezoekt om deze onvolkomenheden aan ons te melden zodat wij er ons voordeel mee kunnen doen (mail naar: info@schipborg.info).
Wij danken Henderikus Schuiling voor het werk dat hij heeft verricht bij het samenstellen van dit boek.

Jan Trip en Arie Oosterlee

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen