Ruiterweg 2 – cafe De Drentsche Aa

VROEGER EN NU
STRATEN OUD SCHIPBORG
BorgwegEswegHeidesteegHolle DriftRandweg
RuiterwegSchapendriftStrubbenwegZeegserwegNieuwbouwwijk
1 - Bakker2 - Café Drentsche Aa4 – Zomerhuis6 - Evenhuis6a - Zwembad
8 – Sportel15 - Bakkerij Wolthuis17 - StoffersOverig - 3, 5, 7, 9, 11, 13

Café De Drentsche Aa

Volgens kadaster was dit perceel (P35) in 1832 in het bezit van Harm Noord. Bij vererving komt het stuk land in bezit van Darwinkel. Het betrof een stuk heide en weiland vanaf het huis Evenhuis tot aan het bruggetje. Het stuk grond wordt nu P618 en komt in bezit van Johannes Darwinkel, die een kleinzoon is van Harm Noord. Bastiaan Hollander koopt in 1927 het perceel tegelijk met de boerderij en nog andere bezittingen. In 1929 komt het in bezit van Jan Klein uit Zuidlaren. Deze man kocht meer onroerend goed in Schipborg. Hij bouwde hier een uitspanning met de naam “Klein Scheveningen” en verhuurde onder meer kano’s.

In 1936 verkoopt Jan Klein de uitspanning aan Jan Tor. Tor was een stelmaker uit Zuidlaren. Hij veranderde de naam in café “De Drentsche Aa”. In 1943 werd de uitspanning verbouwd tot 2 woningen. Na de oorlog werd deze woning vanwege de woningnood bewoond door gezinnen van elders. Tor was weer naar Zuidlaren gegaan naar zijn ouderlijk bedrijf om weer stelmaker te worden.
Het gebouw is in 1943 verkocht aan Eltje Bakker, een aannemer uit Groningen. Die bouwt een villa tegenover het café. In 1948 wordt het weer verkocht aan ene de Vries uit Groningen en in 1953 aan Jan Timmer uit Steenwijkerwold. Deze probeert van het pand weer een uitspanning te maken. Echter, Jan Timmer, had niet de uitstraling van een caféhouder. Het café wordt in 1953 weer verkocht, nu aan Robbie Weimer, oud-zeeman, die eerder werkte bij Sprookjeshof in Zuidlaren. Hij was getrouwd met Bärbel, een Duitse, die het café enkele jaren runde. Na wat interne problemen heeft Weimer dit café tot een bloeiende uitspanning gemaakt. Het pand werd uitgebreid met een grote zaal, buitenterrassen en parkeergelegenheid. Bij veel oudere mensen staat het café  nog steeds bekend als “Robbie”.

Tegenwoordig is het een restaurant.

 

 

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen