Ruiterweg 17 – Stoffers

VROEGER EN NU
STRATEN OUD SCHIPBORG
BorgwegEswegHeidesteegHolle DriftRandweg
RuiterwegSchapendriftStrubbenwegZeegserweg
1 - Bakker2 - Café Drentsche Aa4 – Zomerhuis6 - Evenhuis6a - Zwembad
8 – Sportel15 - Bakkerij Wolthuis17 - StoffersOverig - 3, 5, 7, 9, 11, 13

Ruiterweg 17 – Nidema

Ruiterweg nr. 17 is gelegen op de hoek Ruiterweg Borgweg tegenover het begin van de Holle Drift (zie ook de foto hieronder).Op deze foto uit de 50er of 60er jaren is het oorspronkelijke huisje nog te zien rechts onder in het beeld. Het lag vlak naast het pand van Bakker Wolthuis (nr. 15), dat ook nog net achter het boerderijtje te zien is. (helemaal onderaan de foto rechts van het midden). Het boerderijtje is afgebroken door F Mulder en vervangen door de Fam Bredman uit Groningen.


Het boerderijtje begin 1900, een uitsnede van de foto hieronder.


Hier is de positie van het boerderijtje ten opzicht van de Drentsche Aa te zien, de bocht waar later het zwembad van Schipborg kwam.

Voor oudere bewoners van Schipborg is het voormalige pand bekend als de woning waar de families Oostland en Stoffers hebben gewoond.

Ook dit huis lag, net als nr. 1 (P. Bakker) op een stuk land volgens kadaster 1832 na de markescheiding aangeduid met P38. Dit kadasterperceel besloeg een stuk grond begrensd door de Ruiterweg, de Borgweg tot aan het tunneltje, langs de Berkenweg tot aan het fietspad Berkenweg – café De Drentsche Aa. Nu gedeeltelijk in de gemeente Tynaarlo en doorsneden door de N34.
Het stuk land kwam na de markescheiding in handen van de familie peter Gerbers. Het ging in totaal om 22,6 hectare heideland.
Het werd vererfd aan Fauk Glas. Deze was getrouwd met Berendina Gerbers. Zij hebben hierop een grote keuterij gebouwd. Hij was keuterboer en arbeider.

In 1903 verkoopt zoon Pieter Glas, kleermaker, dit huis aan een kleinzoon van Pieter Gerbers, Hinderikus Gerbers (Rieks).
In 1911 wordt het boerderijtje verkocht aan de eerder genoemde Jan Jacob Zondag uit Zuidlaren. Belegger of opkoper?
In 1938 komt de keuterij in het bezit van Sieuwert Woldring en Aaltje Hooites. Deze familie koopt, ook voor die tijd, veel grond in Schipborg.
In 1938 wordt het verkocht aan de zoon Klaas Woldring uit Vries.
In 1941 is eigenaar Zacharias Kanon.
In 1942 wordt het weer doorverkocht aan een Van Dijk uit Groningen.
In 1952 gekocht door de bekende familie Mulder van het Zuiderdiep uit Groningen.
In 1971 doorverkocht aan Bredman. Deze heeft helaas deze mooie woning gesloopt en ter plaatse een moderne bungalow gebouwd.

Het oude pand was een typische redelijk grote keuterij. Lage zijmuren. Boerderijtje. Stond in de lengte aan de Ruiterweg. Via een smal pad aan de Borgweg kon je de woning bereiken. Aan de kant van de Ruiterweg was een groene baander.

Na de familie Oostland hebben er jaren de familie Stoffers gewoond. Ouderen kennen nog Annie, Hilbrand, Lammert, Hennie en Albert Stoffers.

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen