Ruiterweg 6 – Zwembad Schipborg

VROEGER EN NU
STRATEN OUD SCHIPBORG
BorgwegEswegHeidesteegHolle DriftRandweg
RuiterwegSchapendriftStrubbenwegZeegserwegNieuwbouwwijk
1 - Bakker2 - Café Drentsche Aa4 – Zomerhuis6 - Evenhuis6a - Zwembad
8 – Sportel15 - Bakkerij Wolthuis17 - StoffersOverig - 3, 5, 7, 9, 11, 13

Zwembad Schipborg – Evenhuis

Het zwembad in Schipborg was lange tijd een toeristisch begrip in de wijde omgeving.

Een stuk heideveld gelegen tussen wat nu het terrein van Evenhuis en de Borgweg is, is na de markescheiding in 1856 gegaan naar P. Gerbers. In 1857 ging het terrein over via de weduwe Geessien Mulder naar zoon Egbert Gerbers. Daarna is het in verschillende handen geweest, zoals Hessels uit Zuidlaren. In 1904 werd het verkocht aan houthandelaar Mulder uit Sappemeer. Daarna komt het in bezit van Jan Boer uit Zuidlaren. Na zijn overlijden in 1917 wordt het verkocht aan Jan Klein. Deze Jan Klein is eveneens eigenaar geweest van café Heidebloem aan de Borgweg. Deze Jan Klein heeft dit stuk Drentsche Aa met grond verkocht aan Jannes Evenhuis.


Het stuk grond van Evenhuis zoals het er voor 1930 uitzag.


Dezelfde plek een aantal jaren later. Het huis van Sportel en de winkel van Wolthuis zijn inmiddels bijgebouwd. De boerderij direct achter het huisje van Sportel (midden) ligt op de hoek Ruiterweg – Borgweg (nu Jongebloed)

In de 20er jaren van de vorige eeuw is in dit gedeelte van de Drentsche Aa een badgelegenheid gemaakt.  De Aa maakt hier een slinger en aan de noordkant ontstond een natuurlijk glooiend strand dat uitermate geschikt was om te pootjebaden. Caféhouder Jannes Evenhuis van het café “De Heidebloem” zag de mogelijkheid dit te exploiteren. Hij groef aan de zuidzijde van de Aa (wat feitelijk toen gemeente Vries was) een poel van ca 500 m2 om als zwembad te dienen. Dit bad had een directe verbinding met de Aa, zodat het water schoon bleef door de voortdurende stroming. Bovendien maakte hij beschoeiingen en een springplank in de Aa. Daarna maakte hij een badhuis en badhokjes. Van de 20er tot en met de 50er jaren maakte het bad een bloeitijd door.
Door de vervuiling van de Drentsche Aa in de 50er jaren was het water niet meer geschikt om in te recreëren. De vervuiling is weliswaar later weer verbeterd, maar door verwaarlozing en achterstallig onderhoud is het bad niet meer als zodanig gebruikt. Tegenwoordig zijn er vakantiewoningen op het terrein te huur.


Hier is het binnenbad te zien. Op de achtergrond zien we de boerderij van Schuiling (Borgweg 29).


Hier zijn badhuis en badhokjes inmiddels geplaatst.

Veel kinderen uit Schipborg hebben er op jonge leeftijd zwemmen geleerd. Op veel plaatsen was de Aa  ter plekke maar 40 tot 50 centimeter diep, zodat het geschikt was om spelenderwijs zwemmen te leren.
Een ware happening was ieder jaar het schoonmaken van de bodem van het binnenbad.
In het binnenbad werd eerst een stalen bak van ca 3,5 x 2 x 1 meter naar binnen gevaren. Daarna werd het bad afgesloten met damplanken en er werden pijpen uitgelegd over de wal naar de Drentsche Aa. In de stalen bak stond een watergekoelde dieselmotor merk Perkins. De motor werd gestart en het leegpompen kon beginnen. Er was tijdelijk een vlonder over de Aa gelegd om bereikbaar te zijn. Na het droogvallen van de bodem zag je de vissen spartelen. Die werden verdeeld onder de buurtgenoten die geholpen hadden. De bodem werd gereinigd van de blubber en zo was het bad weer gereed voor het seizoen. De pijpen werden afgekoppeld en de damwanden voorzichtig verwijderd, zodat het water niet te snel naar binnen liep.

 

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen