Historie

GESCHIEDENIS

Historisch perspectiefOntstaanDe MiddeleeuwenOpkomst landbezitMarke van Bork
HaardstedengeldBewoners vanaf 1650RuilverkavelingOude kaartenBijlagen

Schipborg is een Esdorp in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Anloo) ten noordwesten van Annen en ten zuiden van Zuidlaren, gelegen aan de oostoever van het Schipborgsche Diep.

Ten zuiden ervan staat de boerderij ‘De Schipborg’. Ten zuidoosten van de plaats ligt de Boswachterij Schipborg, bestaande uit De Strubben en het Kniphorstbos. Bronnen vermelden: Borc (1298-1304), Borcke (1332), Bork (1377) en Schipbork (1865). De plaatsnaam is samengesteld uit schip en borg; v.w.b. schip kan men denken aan: a) schip, b) skep = schaap, v.w.b. borg aan a) bork = burcht, b) bork = berk, boom, boomschors. Vóór 1600 heette Schipborg Borck, hetgeen verwarring met het latere Westerbork teweegbracht. Vanaf 1600 heette de plaats een tijdlang Genneborck (genne = gindse), vanaf de 17e eeuw Schipborg, omdat het per schip bereikbaar was en zich daarin van Westerbork onderscheidde.

De voorde in het Schipborgsche Diep was belangrijk voor de verbindingen in Drenthe, o.a. die van Rolde naar Zuidlaren via Eext, Anloo en Schipborg. Fraai ontwikkelde strubben over een brede zone. De opbollende De Esch is nog omgeven door een hout- en strubbengordel. Boerderij ‘De Schipborg’ is ontworpen door architect H.P. Berlage in opdracht van het redersechtpaar Kröller-Müller. (bron: Geheugenvandrenthe.nl; Drents archief) 


Daglonershuisje in Schipborg

 

 

 

 

Informatieve website over Schipborg door de jaren heen